Kvalitné kuchynské doplnky ktoré potrebujete v každej kuchyni?

Kuchyňa nie je len miestom, kde sa varí. Je to srdce domova, kde sa rodia najlepšie spomienky, stretáva sa rodina a priatelia, a kde každý z nás môže zažiť radosti z varenia. Vysokokvalitné kuchynské doplnky sú nevyhnutnými pomocníkmi, ktoré zjednodušia prípravu, servírovanie pokrmov a navyše môžu byť atraktívnymi estetickými prvkami, ktoré obohatia vzhľad každej kuchyne a podčiarknú útulnú atmosféru. Pozrime sa spoločne na to, aké kuchynské doplny by vo vašej kuchyni nemali chýbať.

 dizajnland kuchyna
 
 

Obsah článku:

Kvalitné hrnce a panvice

Kvalitné hrnce a panvice sú nevyhnutné pre každú kuchyňu, či už sa jedná o varenie doma alebo profesionálne kuchynské prostredie. Výber správneho typu a materiálu môže výrazne ovplyvniť výsledok varenia a celkový zážitok z prípravy jedla. Tu je pár kľúčových aspektov, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere hrncov a panvíc:

  1. Materiál: Najpopulárnejšie materiály zahŕňajú nerezovú oceľ, hliník, liatinu, meď a keramiku. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody:

    • Nerezová oceľ: je odolná, nekoroduje a je ľahko udržateľná, ale nepatrí k top vodičom tepla.
    • Hliník: je vynikajúci vo vedení tepla, často je však pokrytý nepriľnavým povrchom pre lepšie varenie a ľahšie čistenie.
    • Liatina: poskytuje vynikajúcu tepelnú akumuláciu a dokonca rozloženie tepla, je však ťažká a vyžaduje viac pozornosti, aby sa pokrm neprilepil.
    • Meď: je najlepší tepelný vodič, čo umožňuje presnú kontrolu teploty, ale vyžaduje pravidelnú údržbu, aby sa zabránilo oxidácii.
    • Keramika: poskytuje dobré tepelné rozloženie a je odolná voči poškriabaniu, ale môže byť náchylná na praskanie pri vysokých teplotách.
  2. Typ povrchu: Vyberať môžete medzi nepriľnavými, priľnavými a keramickými povrchmi. Nepriľnavé panvice sú ideálne pre zdravé varenie s minimom tuku, ale môžu vyžadovať opatrné zaobchádzanie, aby sa predišlo poškriabaniu povrchu. Priľnavé povrchy, ako je liatina, môžu zabezpečiť chrumkavú kôrku pri varení mäsa.

  3. Údržba: Rôzne materiály vyžadujú rôzne úrovne údržby. Napríklad, liatinové panvice je potrebné pravidelne ošetrovať olejom na udržanie ich neprilnavých vlastností, zatiaľ čo nerezová oceľ si nevyžaduje toľko starostlivosti.

  4. Kompatibilita s varnou doskou: Niektoré materiály a povrchy sa môžu používať na rôznych typoch varných dosiek, vrátane plynu, elektriny, indukcie alebo dokonca otvoreného ohňa. Je dôležité si dať pozor, aby vaše hrnce a panvice, ktoré si vyberiete, boli kompatibilné s vašim typom varnej dosky.

5952-1

Nože

Nože sú základným a neoddeliteľným nástrojom v každej kuchyni a správny výber môže výrazne uľahčiť krájanie a porcovanie. Pri výbere nožov je dôležité zvážiť niekoľko kľúčových aspektov:

  1. Materiál čepele:

    • Nerezová oceľ: je najbežnejšia, ponúka dobrú odolnosť voči korózii a je relatívne ľahká na údržbu.
    • Uhlíková oceľ: má lepšiu ostrosť a je ľahšie ju nabrúsiť, ale vyžaduje viac starostlivosti, pretože ľahko koroduje.
    • Damascénska oceľ: kombinuje vrstvy viacerých kovov, čo vytvára pevnú čepel s atraktívnym vzorom.
    • Keramické nože: sú extrémne ostré a zároveň si dlho udržiavajú ostrosť, ale sú krehké a môžu sa ľahko zlomiť pri páde.
  2. Typy nožov:

    • Šéfkuchársky nôž je všestranný a vhodný na krájanie, sekanie a štvrtenie.
    • Nôž na chlieb má zúbkované ostrie, ktoré ľahko presekne kôrku bez narušenia mäkšej vnútornej časti.
    • Filetovací nôž je dlhý a flexibilný, ideálny na filetovanie rýb.
    • Lúpací nôž je menší a umožňuje presné krájanie a ošúpanie ovocia a zeleniny.
  3. Ergonómia a dizajn rukoväte:

    • Rukoväť by mala byť vždy pohodlná a poskytovať pevné uchopenie, čím sa zabezpečí bezpečnosť a kontrola počas krájania.
    • Materiály rukoväte zahŕňajú drevo, plast a kompozitné materiály, pričom každý má svoje výhody a obmedzenia.
  4. Údržba:

    • Nože je potrebné pravidelne brúsiť a udržiavať čisté a suché, aby si zachovali ostrosť a predchádzali korózii.
    • Keramické nože vyžadujú špeciálny brúsny kameň alebo musia byť brúsené špecialistom.

2244

Príbory

Príbor, či už na bežné použitie alebo na špeciálne príležitosti, je nevyhnutnou súčasťou stolovania a môže výrazne ovplyvniť estetiku a funkčnosť zážitku z pokrmu. Na trhu existuje množstvo rôznych štýlov a materiálov príborov a každý typ má svoje špecifické vlastnosti a účely použitia. Podľa čoho vybrať vhodný príbor?

  1. Materiál: Príbory sú zvyčajne vyrobené z nerezovej ocele, striebra, alebo sú pozlátené:

    • Nerezová oceľ je populárna pre svoju odolnosť, ľahkú údržbu a schopnosť odolávať korózii. Je ideálna pre každodenné použitie.
    • Strieborné príbory ponúkajú klasický vzhľad a sú často vyberané pre formálnejšie príležitosti. Vyžadujú si však viac údržby, aby sa zabránilo tarnishing - tmavnutiu.
    • Pozlátené príbory sú pokryté tenkou vrstvou zlata, čo im dodáva luxusný vzhľad, ale môžu byť náchylnejšie na poškrabanie.
  2. Dizajn a štýl: Od minimalistických po ornamentné dizajny, príbory by mali zodpovedať celkovému štýlu vašej jedálenskej súpravy a ladiť k dekoráciam. Môžete si vybrať medzi viacerými štýlmi, ako sú moderné, tradičné, alebo rustikálne.

  3. Účel: K dispozícii sú rôzne druhy príborov pre rôzne chody jedál. Napríklad, príbory na rybu majú špecifický tvar a veľkosť pre jednoduchšiu konzumáciu rybích jedál.

  4. Počet kusov: Pri výbere sady príborov zvážte, koľko kusov potrebujete. Základné sady zvyčajne obsahujú nože, vidličky, lyžice a čajové lyžičky. Rozšírené sady môžu zahŕňať aj servírovacie náčinie, polievkové lyžice a šalátové príbory.

  5. Údržba: Nerezové príbory sú zvyčajne vhodné do umývačky riadu, zatiaľ čo strieborné príbory je potrebné umývať ručne a pravidelne leštiť, aby sa udržali v najlepšom stave.

1248-1

Pečenie

Doplnky k pečeniu hrajú kľúčovú rolu v každej kuchyni, obzvlášť ak radi pečiete torty, koláče, cookies, či chleba. Správny výber týchto nástrojov môže pečenie nielen uľahčiť, ale aj zaistiť vysokú kvalitu a vzhľad vašich pekárskych výtvorov. Tu sú základné doplnky, ktoré by nemali chýbať vo výbave žiadneho vášnivého pekára:

  1. Formy na pečenie: Existuje množstvo foriem z rôznych materiálov vrátane kovu, silikónu, skla a keramiky. Každý materiál má svoje špecifické vlastnosti, pričom kovové formy sú ideálne pre rovnomerné pečenie, zatiaľ čo silikónové formy sú flexibilné a ľahko sa s nimi manipuluje.

  2. Valčeky na cesto: Dostupné v drevenom, kovovom alebo silikónovom prevedení, valčeky sú nevyhnutné pre prípravu cesta. Pre dekoráciu tort, cupcakes a ďalších sladkostí sú neoceniteľné. Umožňujú aplikovať krémy a polevy presne a esteticky.

  3. Okrúhle nerezové krúžky a vykrajovače: Tieto nástroje pomôžu pri tvorbe precíznych tvarov a dizajnov, či už pre cookies, fondánové dekorácie alebo plnky.

  4. Chladiace mriežky: Po upečení je dôležité nechať pečivo riadne vychladnúť, aby sa dokončil proces pečenia a uľahčilo sa jeho ďalšie spracovanie. Chladiace mriežky zabezpečia, že vzduch môže cirkulovať okolo celého pečiva.

  5. Pekáče a zapekacie misy:  Pekáče a zapekacie misy sú nevyhnutné pre každého, kto miluje pečenie a prípravu jedál v rúre.
     
     
     7954-4
     
     

Varechy a naberačky

Varechy a naberačky sú nevyhnutné pomôcky v každej kuchyni, ktoré sa používajú pre rôzne účely od varenia po servírovanie. Ich výber by mal zodpovedať materiálovým požiadavkám a špecifikám jednotlivých pokrmov, ako aj ergonómii používania.

  1. Varechy: Tieto dlhé lyžice sú často vyrobené z dreva, silikónu alebo nehrdzavejúcej ocele. Drevené varechy sú ideálne pre použitie s nádobami s nepriľnavým povrchom, pretože neškriabu povrch. Silikónové varechy sú tepelne odolné a môžu sa používať pri vysokých teplotách, zatiaľ čo kovové sú odolnejšie a vhodnejšie pre zložitejšie kuchynské úlohy.

  2. Naberačky: Základnou funkciou naberačiek je naberanie tekutých jedál, ako sú polievky alebo omáčky. Sú zvyčajne vyrobené z nehrdzavejúcej ocele alebo plastu, s rôznymi veľkosťami hlavy naberačky podľa toho, aké množstvo tekutiny je potrebné naberať. Kovové naberačky sú často používané v reštauráciách pre ich dlhú životnosť a odolnosť, zatiaľ čo plastové sú ľahšie a vo viacerých farebných variáciach, kvôli rôzným typom pokrmov, čo pomáha predchádzať kontaminácii v kuchyni.

  3. Údržba a starostlivosť: Pri výbere varechy alebo naberačky je dôležité zvážiť, ako jednoduchá bude ich údržba. Nástroje vhodné do umývačky riadu sú obzvlášť praktické. Drevené nástroje vyžadujú občasné natieranie olejom, aby sa zabránilo ich vysychaniu a praskaniu.

7381_stojan-na-varechy-vratane-4ks-variech-b

Otvárače a uzávery

Otvárače a uzávery sú praktické nástroje, ktoré nájdeme takmer v každej domácnosti a ktoré nám pomáhajú otvárať a bezpečne uzatvárať rôzne obaly. Existuje niekoľko druhov, každý je špecifický pre určitý typ obalu alebo úlohy v kuchyni.

  1. Otvárače na fľaše: Bývajú kovové s rôznymi dizajnmi. Najbežnejšie sú klasické otvárače na korunkové uzávery, ktoré sú často súčasťou viacúčelových nástrojov ako sú vreckové nože.

  2. Otvárače na konzervy: Tieto môžu byť ručné alebo elektrické. Ručné modely vyžadujú manuálne otočenie, aby sa kovový kotúč pohyboval pozdĺž okraja konzervy a postupne ju otvoril. Elektrické modely ponúkajú pohodlné a bezpečné otváranie s minimálnym úsilím.

  3. Víno a otvárače na korkové uzávery: Tieto zvyčajne kombinujú funkciu na vyťahovanie korku a občas aj rezačku na fóliu, ktorá pokrýva krk fľaše. Často sú to somelierske nože, ktoré zahŕňajú malý nožík a pákový mechanizmus pre ľahšie odstránenie korku.

  4. Uzávery: Tieto nástroje slúžia na tesnenie otvorených obalov na uchovanie čerstvosti potravín. Môžu to byť univerzálne silikónové viečka, ktoré sa prispôsobia rôznym veľkostiam nádob, alebo špecifické uzávery navrhnuté pre konkrétne produkty ako sú nápojové fľaše, ktoré zabraňujú úniku vzduchu.

5141