Ako si vybrať správny hrniec?

Kuchynské hrnce sú jedným z najdôležitejších pomocníkov v každej kuchyni. Bez ich existencie by sa nám skomplikovala príprava našich obľúbených pokrmov a ťažšie by sa ťažšie udržiavalo jedlo teplé. Existuje mnoho typov kuchynských hrncov a každý z nich má svoje výhody a nevýhody. 

 

medené hrnce

V tomto blogu sa pozrieme na niektoré z najobľúbenejších typov kuchynských hrncov a ich využitie.

  1. Liatinový hrniec: Liatinové hrnce sú jedny z najstarších typov kuchynských hrncov a stále sú veľmi populárne. Sú vyrobené z kovovej liatiny s hrubými stenami a majú dve “ušká”, ktoré umožňujú pohodlné nosenie. Hrubá liatina akumuluje teplo a postupne ho uvoľňuje ďalej. V minulosti sa s nimi varilo priamo na otvorenom ohni, či pahrebe a dokonca patrili kedysi k cennému majetku, ktorý si naši predkovia predávali z generácie na generáciu. Sú vhodné na varenie polievok, omáčok, gulášov a ďalších chutných tekutých jedál.
  2. Keramický hrniec: Patrí k najobľúbenejším kuchynským pomocníkom medzi spotrebiteľmi. Je vyrobený z kvalitných materiálov a svojim nepriľnavým povrchom si drží čestné miesto vo Vašich kuchynských policiach. Pri jeho používaní taktiež môžete obmedziť používanie oleja a masla na minimum, čím minimalizujete hodnotu kalórií v pripravených jedlách. 
  3. Tlakový hrniec :Tlakové hrnce, alebo ľudovo povedané papiňáky sú súčasťou mnohých kuchýň už od 17. storočia. Jeho užitočné funkcie Vám ušetria nie len Váš čas, ale aj potraviny si počas tepelnej prípravy udržia maximum svojich živín. Je vhodný na prípravu pokrmov, ktoré si vyžadujú veľa času, ako je hovädzí guláš, sviečková, či môj obľúbený kurací vývar. Viete si v ňom ale pripraviť aj ryžu, či zemiaky za zlomok času. 
  4. Nerezový hrniec:Nerezové hrnce sú vyrobené z nerezového kovu a sú ľahké, odolné a ich čistenie nie je žiadny problém. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo sú medzi nami tak obľúbené. Sú vhodné na varenie všetkých typov jedál, ako sú polievky, omáčky a mäsové jedlá.

V závere možno povedať, výber správneho kuchynského hrnca závisí od mnoha faktorov, ale najdôležitejším z nich je vaše kulinárske umenie a schopnosť variť jedlo tak, aby Vám nezhorelo aj s kuchyňou. Samozrejme, výber správneho hrnca tiež závisí od toho, ako ste zdatný v kuchyni. Ak ste skôr kuchár typu "zapnem a nechám variť", potom vám postačí jednoduchý keramický hrniec. Ale ak ste gurmán a radi experimentujete s novými receptami, potom budete potrebovať niečo silnejšie, ako napríklad tlakový hrniec.

V každom prípade, nezabudnite, že výber správneho kuchynského hrnca je dôležitý pre to, aby ste mohli variť jedlo s láskou a nádejou, že vám neprihorí v prítomnosti blízkych. Takže, vyberte si ten správny a vychutnajte si každé pripravené jedlo. V našej ponuke máte na výber z veľkého množstva kuchynských hrncov a príslušenstva, s ktorými sa nie lenže varí ako z rozprávky, ale svojím dizajnom si získajú miesto aj vo Vášom interiéri.